Logo BsGW. Belastingsamenwerking Gemeenten en WaterschappenLogo BsGW. Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen

Wat zijn de voorwaarden voor kwijtschelding?

De voorwaarden voor kwijtschelding zijn vastgelegd in de Leidraad invordering (artikel 26). Bij de beoordeling van uw verzoek kijken we voornamelijk naar uw vermogen en uw inkomen (betalingscapaciteit).

Wilt u weten of u mogelijk voor kwijtschelding aanmerking komt? klik dan hier

Vermogen

Voor de beoordeling van uw verzoek kijken we bij het vermogen naar:

  • bank- en spaartegoed;
  • een eigen woning met overwaarde;
  • een auto of ander gemotoriseerd voertuig (met een waarde van meer dan € 2.269,-).

Bank- en spaartegoeden zien we pas als vermogen als deze hoger zijn dan het normbedrag voor de kosten van bestaan. In de praktijk komt het er op neer dat u, afhankelijk van de samenstelling van uw gezin, mag beschikken over deze bedragen.

HuishoudtypeBedrag
Alleenstaande€ 1.400
Alleenstaande ouder€ 1.600
Samenwonend / gehuwd€ 2.000

Bent u geboren vóór 1-1-1935? Dan mag u nog € 2.269,- extra op uw bankrekeningen hebben.

Inkomen

Daarnaast kijken we naar uw inkomsten. Dit is bijvoorbeeld uw loon, uitkering of pensioen. Deze inkomsten toetsen we aan de normbedragen voor de kwijtschelding. Het normbedrag verschilt per huishoudtype.

Aan de hand van uw inkomsten berekenen we de betalingscapaciteit. Uw inkomsten verminderen we met een bedrag voor een aantal vaste lasten, zoals uw woonlasten. Deze berekening hoeft u niet zelf te maken. Als u kwijtschelding aanvraagt, berekenen wij de betalingscapaciteit voor u.


De normbedragen voor kwijtschelding worden vastgesteld door de rijksoverheid. Deze staan op de internetpagina van de VNG. Alle gemeenten die zijn aangesloten bij BsGW hanteren de 100% norm.


Overige voorwaarden

Daarnaast is kwijtschelding alleen mogelijk voor aanslagen die niet (of niet langer dan 3 maanden geleden) betaald zijn.


Bent u tevreden met dit antwoord?

Naar bovenliggende pagina