09-03-2020

Huiseigenaren bellen eerst met BsGW over de WOZ-waarde

Particuliere WOZ-adviesbureaus adverteren in deze periode actiever dan ooit. In huis-aan-huis folders maar ook via regionale en landelijke media worden huiseigenaren opgeroepen om via hun bureau ‘ gratis’ bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. De werkelijkheid is echter anders. De gemeente is hierdoor jaarlijks veel geld kwijt. Dit heeft te maken met de vergoedingen die zij moet betalen aan een particulier bureau als het bezwaar gegrond is. Steeds meer Limburgers kiezen er nu voor om eerst met BsGW contact op te nemen om de WOZ-waarde te bespreken.

Feiten over de WOZ

Vorige week verstuurde BsGW ca 559.000 WOZ-beschikkingen. Het aantal WOZ-bezwaren dat hierop wordt ontvangen moet nog blijken. Naar aanleiding van de WOZ-beschikkingen vorig jaar, in 2019, ontving BsGW voor 2,5 % daarvan een bezwaar van woningeigenaren. Bijna 55% daarvan werd rechtstreeks ingediend bij BsGW, zonder tussenkomst van een particulier WOZ-adviesbureau. Bezwaar indienen kan gemakkelijk via de website van BsGW. Slechts 34% van de bezwaarschriften die BsGW ontvangt, wordt ingezonden via een WOZ-adviesbureau. Ook landelijk bedroeg het aantal ingediende WOZ-bezwaarschriften door particuliere WOZ-adviesbureaus 34,4%. (Bron: Waarderingskamer).

 Eerst bellen met BsGW

Voor huiseigenaren zijn geen kosten verbonden aan het indienen van een bezwaarschrift bij BsGW. Maar als dat bezwaar wordt ingediend via een particulier bureau is de gemeente hierdoor ieder jaar veel geld kwijt. Niets is gratis want als de overheid betaalt, zoals soms ook gecommuniceerd wordt, betaalt uiteindelijk de belastingbetaler de (proceskosten)vergoedingen die de WOZ-adviesbureaus ontvangen. 

Daarmee zegt niemand dat burgers geen bezwaar moeten maken. Of dat zij zich daarbij niet moeten laten helpen door een deskundige. Maar omdat bezwaar maken via particuliere adviesbureaus veel geld kost, is het aan te bevelen om altijd eerst met BsGW contact op te nemen.

Gratis bezwaar maken tegen de WOZ zonder extra kosten

In 2019 werd een bedrag van ca 1,5 miljoen uitgekeerd aan WOZ-adviesbureaus. Geld dat de gemeenten toch weer uit belastingopbrengsten moeten betalen. Daarom is het beter om rechtstreeks bij BsGW bezwaar te maken als huiseigenaren het niet eens zijn met de WOZ-waarde. Dat is gratis en kost de gemeente geen extra geld. De eerste vier weken na ontvangst van de WOZ-beschikking zijn ervaren taxateurs van BsGW telefonisch bereikbaar.


Actueel nieuws

  1. 02-07-2020 - BsGW start invordering weer geleidelijk op
  2. 11-06-2020 - Hondencontrole van start
  3. 28-05-2020 - Ook uitgestelde betaling voor nieuwe belastingaanslagen BsGW
  4. 26-03-2020 - Pas op voor nep facturen
  5. 19-03-2020 - Samenwerkende gemeenten en waterschap in BsGW bieden helpende hand voor ondernemers nav Coronavirus
  6. 17-03-2020 - Maatregelen in verband met het coronavirus
  7. 16-01-2020 - BsGW-taxateur aan de deur? Vraag om identificatie
Nieuws archief